» 1مبارکه » شهرستان مبارکه » گفت و گوی صمیمانه پایگاه خبری شمس با مجتبی درخشان فیلمساز شهرستان مبارکه
شهرستان مبارکه - مصاحبه - مطالب ویژه

گفت و گوی صمیمانه پایگاه خبری شمس با مجتبی درخشان فیلمساز شهرستان مبارکه

اردیبهشت 3, 1395 1125

گفتگوي صمیمانه خبرنگار پایگاه خبری شمس  با فیلمساز شهرستان مبارکه، آقاي مجتبی درخشان به بهانه حضور در برنامه یادگار ماندگار رادیو اصفهان به عنوان فیلمساز مستند.

با سلام لطفا خودتون را براي خوانندگان ما معرفی کنید.

بنده مجتبی درخشان هستم عرض سلام و ادب دارم خدمت خوانندگان محترم، بالاخص همشهري هاي فهمیم و هنرپرورم.

از چه سالی فعالیت هنري تون رو شروع کردید و در چه عرصه اي فعالیت دارید؟

من فعالیت هنري خودم را از سال 1375 در زمینه گرافیک، عکاسی و تبلیغات شروع کردم و با توجه به علاقه اي که به ساخت فیلم داشتم، وارد این عرصه شدم. در حال حاضر اینجانب مسئول آژانس تبلیغات و تولید فیلم دید برتر هستم و همچنین مدیر انجمن فیلم و رسانه کانون بسیج هنرمندان شهرستان و نیز مسئول تحلیل و بررسی آثار هنري و در زمینه تدریس در رشته هاي فیلمسازي و عکاسی هم مشغول هستم و در زمان حضور دفتر انجمن سینماي جوان در شهرستان، مدیریت آن را به عهده داشتم.

چی شد که علاقمند به فعالیت در حوزه فیلمسازي شدید؟

به لحاظ ویژه گیهایی که در فیلم وجود داره و فیلم تلفیق و آمیخته اي هست از هنرهاي مختلف، که به سبب همین ماهیت، می تواند بهترین ارتباط را با مخاطب برقرار کند و قطعا بیشترین اثر بخشی را هم داشته باشد؛ به این دلیل وارد عرصه تولید فیلم شدم.

درباره اولین تجربه خودتون در زمینه فیلمسازي بگید.

به خاطر نوع فعالیت شغلی اي که داشتم یعنی تبلیغات و روابط عمومی، اولین کار خودم را در قالب یک فیلم صنعتی در سال 77 در مجموعه سایپا تولید کردم.

در زمینه شروع فعالیتتون در حوزه فیلم مستند بیشتر توضیح بدید.

شروع تجربه ام در این خصوص، برمیگرده به سال 81 که به دلیل اتفاقات و مسائل پیش آمده آن زمان در شهر اصفهان و بحران صندوقهاي قرض الحسنه؛ مستندي در این باره توسط استاد گرانقدرم، فیلمساز ارزشی و مستند ساز برگزیده کشور، جناب آقاي محسن قیصري ساخته شد که بنده افتخار همکاري و تلمذ در خدمت ایشان را داشتم و زمینه اي شد براي فعالیتهاي بعدي من در این حوزه.

به نظر شما به عنوان یک هنرمند، یک اثر هنري خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟

ببینید هر هنرمندي اثري را خلق می کند تا در قالب آن بتواند محتوا و پیامی را شکل بدهد و با آن اثر هنري نگاه، شناخت و برداشت خود نسبت به موضوعی را به سایرین منتقل کند و انگیزه و گرایش آن در انتخاب نوع قالب مناسب در جهتی هست که بهترین ارتباط را با مخاطب ایجاد کند تا اثر بخشی کافی و کارآمد را در جهت رسیدن به اهداف خالق اثر داشته باشد که در این راستا دگراندیشی و نگاه متفاوت هنرمند به موضوعات، حایز اهمیت است.

شما چه نوع نگاهی به موضوعات و مسائل پیرامون خودتون دارید؟

این نوع نگاه، ارتباط مستقیم داره به ذائقه و هویت هنري هر شخص بعنوان منبع خلاقیتی که در آن جریان دارد، نگاه من به اطرافم نیرویی هست در پاسخ به حس کنجکاوي و درك چرائی مسائل که در وجودم هست.

پس گرایش شما به فعالیت در عرصه مستند هم بر اساس هیمن تعریف است؟

بله، دقیقاً؛ در بین هنرهاي مختلف این فیلم هست که میتواند به لحاظ پاسخ گویی صریح و مناسب به پرسشها، نیاز مخاطب را تأمین کند و با ایجاد فضایی ملموس و برانگیخته کردن حس همذات پنداري، بیشترین ارتباط را با مخاطب برقرار کند؛ ولی این انتقال و تفهیم اطلاعات و پاسخگوئی، با توجه به نوع ساختار فیلم ها می تواند از حیث ارتباط و میزان اثربخشی و باورپذیري با هم متفاوت باشند.

منظور شما تفاوت بین فیلم داستانی و مستند هست؟

بله، مثلا یک فیلم در ژانر داستانی با انتخاب داستان خوب، تولید حرفه اي، جذابیت و بازي خوب بازیگر، تکنیکهاي سینمایی و جلوه هاي ویژه می تواند در رسیدن به یک ارتباط خوب با مخاطب موفق باشد؛ ولی درباره مستند کار یک مقداري سخت است، چرا که شما در مستند فقط با واقعیات و بیان آنها روبرو هستند.
یک فیلمساز مستند علاوه بر آگاهی به علم و اصول فیلمسازي، باید بتواند عاري و فارغ از جذابیت هاي فیلم داستانی، بازي بازیگر و جلوه هاي ویژه، فیلم را پیش برده و موضوع رابیان کند.

به نظر شما کدامیک از این فیلمها می توانند از حیث اثر بخشی در سطح جامعه کارآمد تر باشند، داستانی یا مستند؟

قطعاً فیلم مستند، چرا که نگاه بیننده به فیلم، یک نگاه هوشمندانه و واقعیت پذیر است که فیلم مستند به لحاظ هویتش، در برآورده کردن این نیاز، حرف اول را می زند؛ نگرش فیلم مستند یک دید واقع گرایانه است و دور از اغراق، که ساختار اصلی فیلم بر این اساس است.
فرم و ساختار فیلم ایجاب می کند که فیلمساز مستند در نقش یک داستانگو و راوي راستگو، سوژه یا موضوع را ببیند، روان و باورپذیر درباره آن بنویسد و ماهرانه آن را به تصویر بکشد.

با توجه به انواع مختلف مستند، علاقه شما به ساخت چه نوع مستندي است؟

بیشترعلاقمند مستندهاي اجتماعی و پرتره هستم و به لحاظ اقتضاي شغلی هم مستندهاي تبلیغاتی هم تولید می کنم.

 

آیا فعالیت شما در زمینه تولید فیلم، منحصر به تولید مستند هست؟

خیر؛ بنده به ساخت کلیپ خیلی علاقه مندم و کارهاي مختلفی در این خصوص انجام دادم، علاوه بر آن در ساخت فیلم هاي داستانی هم با دوستان فیلمساز و همچنین انجمن سینماي جوان همکاري دارم، که در زمینه داستانی یک فیلمنامه تلویزیونی نوشتم که آماده ساخت است.

 

پس در زمینه نویسندگی هم فعالیت می کنید؟ در رابطه با موضوع این فیلمنامه توضیح بدید.

یکی از دغدغه هاي من در ورود به عرصه فیلمسازي، به تصویرکشیدن معضلات و مشکلات موجود در سطح جامع بوده؛ همانطور که مستحضرید استان اصفهان از نظر آلایندگی صنایع در وضعیت ناسالمی هست که عدم توجه به آن می تواند عواقب ناگواري را بدنبال داشته باشد که متأسفانه این سهل انگاري باعث بروز بیماریهاي فراوانی در سطح استان و ایجاد ناهنجاریهاي جبران ناپذیري براي مردم استان شده است که بیشترین ضربه به دلیل همجواري با صنایع مختلف، متحمل مردم شهرستان مبارکه شده است بروز و شیوع بیماریهاي نادر و بالاخص درصد بالاي مبتلایان به بیماري ام اس در این شهرستان، باعث شد به فکر ساختن یک مستندي درباره بیماري ام اس شوم که پخش آن بتواند علاوه بر هشدار به وضعیت فعلی، در اطلاع رسانی و ارایه راهکارهایی جهت پیشگیري و درمان بیماري بپردازد؛ ولی متأسفانه با وجود خط قرمزها و کارشکنی هاي موجود، ساخت آن به لحاظ عدم موافقت پخش متوقف گردید.
به همین لحاظ به خاطر رسالت هنري و اطلاع رسانی و آگاهی بخشی نسبت به موضوع، فیلمنامه را در قالب داستانی تهیه کردم که هم اکنون جهت ساخت و پخش در تلویزیون آماده است که در این سناریو علاوه بر این که چندین موضوع و معضل خانوادگی در لایه هاي مختلف مورد بررسی قرار می گیرد، هدف اصلی فیلم که اشاره به علل بروز بیماري ام اس، راههاي پیشگیري و نهایتاً درمان آن است، تأمین می شود.
فیلمنامه مذکور در کمیته آموزش سازمان مطرح شده و آماده ساخت است که امیدوارم با حمایت نهادها و ارگانهاي مربوط، این کار ساخته شود که در این صورت به طور یقین خواهد توانست در امید بخشی به بیماران ام اس و پیشگیري از ابتلاء به آن اثر بخش خواهد بود.

 

تولیدات دیگري هم دراین زمینه داشته اید؟

بله، یکی از آنها کلیپی است با نام صداي سکوت که بعنوان یک تلنگر می تواند تلقی شود.

آثار و تولیدات جشنواره اي هم داشته اید؟

بله، آثار متعددي بوده که در ساخت آنها همکاري داشتم که در جشنواره هایی مثل تسنیم، تاك، عمار، بسیج و جشنواره بین المللی مقاومت داده شدند که بعضی از آنها رتبه گرفتند از جمله نماهنگ بازباران بوده که علاوه بر کسب رتبه برتر در جشنواره فیلم کوتاه بسیج، در جشنواره بین المللی مقاومت و رصد نماي ملی حجاب هم حضور پیدا کرد.

 

موضوع نماهنگ بازباران در چه زمینه اي هست؟

بازباران یک کلیپ فرهنگی و بصورت انتزاعی است که با اشاره به معضلات فرهنگی وهویتی پس از دوران دفاع مقدس، به اهمیت نقش شهدا و تأثیر آنها در جلوگیري از انحطاط فرهنگی می پردازد.

 

در زمینه مسائل فرهنگی آیا تولیدات دیگري در دست تولید دارید؟

بله، با توجه با فراگیر شدن شبکه هاي اجتماعی و حضور آنها در اکثر خانواده ها و آثار مثبت و منفی و تأثیر مستنقیم آنها در زندگی شخصی و نیز روابط خانوادگی و اجتماعی، پس از یک کار تحقیقاتی مفصل طرحی را آماده کردم که در آن به آسیب شناسی این شبکه، مزایا و معایب، آثار مخرب آنها در اثر عدم آگاهی و استفاده ناصحیح و افراطی از آنها اشاره دارد. در این مستند به تحلیل اهداف سازندگان این نرم افزارها، راه هاي کنترل و استفاده صحیح، استفاده از نظرات کارشناسان در حوزه هاي مختلف اعم از دینی، اجتماعی، روانشناسی، امنیتی و آي تی و نیز بررسی علل و نقش این شبکه ها در بروز جرم و ایجاد بزه و آسیب هایی که به کانون خانواده و در نهایت اجتماع وارد می گردد، می پردازد.
این طرح هم با توجه به اهمیت آن، نیاز به حمایت از جانب دلسوزان حوزه فرهنگ و مسائل اجتماعی و همچنین خانواده دارد تا با تولید آن گامی مثبت و رو به جلو در جهت حفاظت از تحریم خانواده و هویت ملی، فرهنگی و مذهبی برداشت.

 

مهمترین دغدغه شما به عنوان یک فیلمساز چیست؟

ایران؛ ایران اسلامی، من عاشق ایران هستم و نه تنها من، بلکه مطمئنم دغدغه هر هنرمند مسلمان و وطن دوستی، دفاع از هویت ملی و مذهبی خودش هست که به لطف خدا در همین رابطه، کلیپی را با نام نیلوفر آبی در دست ساخت دارم.

 

صحبت پایانی شما با همکاران فیلمساز و اهالی فرهنگ و هنر چیست؟

یک زمانی بود رزمنده هاي ما با شجاعت، با ایثارشان، جان خودشان را کف دست گرفتند و از این مرز و بوم دفاع کردند، اما حالا با توجه به شناختی که دشمن از قدرت نظامی و دفاعی ما دارد، جرأت حمله مستقیم به مرزهاي ما را ندارد ولی هوشمندانه جبهه دیگري را باز کرده در این سوي مرزها، با قدرت و نفوذي صد برابر بیشتر؛ که غفلت و کم کاري ما می تواند باعث شود که آن در هدف خودش موفق شود.
من از تمام دوستان و همکارانم که در حوزه فرهنگ و هنر فعالیت دارند تقاضا دارم، فارغ از هرگونه گرایش سیاسی و گروهی به عنوان یک ایرانی وطن دوست و یک مسلمان با غیرت دست به دست هم بدند، همت کنند و در برابر این هجمه و تهاجم فرهنگی در برابر کشورهایی که در مقابل شکوه و عظمت فرهنگ، هنر، تاریخ و هویت ایران اسلامی، حرفی براي گفتن ندارند ولی به لحاظ در دست داشتن منابع مالی، با فرافکنی و به راه انداختن یک پروپاگانداي رسانه اي، و با تحریف ارزشها، آرمانها و اسطوره هاي ملی و مذهبی ایران زمین، هویت ما را نشانه گرفته اند؛ و این وظیفه همه ماست که به میدان بیاییم، مخصوصا اهالی فرهنگ و هنر که در رأس آنها، فعالان بخش رسانه و تولید کنندگان محصولات فرهنگی هستند که قطعاً خط شکنان این جبهه هستند؛ همه باید تلاش کنند و جلوي این تهاجم را بگیرند و مانع استحاله فرهنگی شوند، باید بیایند و به تصویرکشیدن واقعیت کسانی که در راه دفاع از ایران زمین جان فشانی کردند، با تولید زندگی نامه مستند این عزیزان، و نیز با روشنگري درباره اسطوره هاي این مرز و بوم، نگذارند این رگ غیرت در وجود جوانهاي ما بخشکد و با زنده نگاه داشتن این یاد و خاطره، اقتدار و عظمت ایران و ایرانی را پاس بدارند.

 

did1 did3

به این نوشته امتیاز بدهید!

میلاد زارع

تعداد دیدگاهها: 1

  1. بهمن

    سلام. جناب درخشان
    آرزوی سلامتی و پیروزی برای شما داارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

  • ×